OSB Lap Festése: Amit Tudnod Kell Róla

az OSB lap festése könnyen

Az OSB lap festése nem olyan egyszerű feladat, legalábbis a hagyományos értelemben vett módszerek nem megfelelőek a sikerhez. Az ok egyszerű: ezek a szerves anyagok jó impregnáltsággal, vízállósággal rendelkeznek. Pontosan ezért festésük, vakolásuk, ragasztásuk nem annyira egyszerű. Tény, és való, hogy az OSB lapok önmagukban nagyon dekoratívak, éppen ezért viszonylag ritkán szokott felmerülni, az egy színre festés igénye, de természetesen minden megoldható.

A bevonás nagyjából bármilyen, gyenge hígítású festékkel megvalósítható, azaz például lakkbenzinnel hígítható variáns, vagy kitűnő alternatíva az univerzális, vizes hígítású festék, amely egyébként fém, és alumínium fetésére is alkalmas. Az elpárolgó oldószer problematikája az előbbi esetben jogosan merül fel, pláne ha nagy felület kezeléséről van szó. Éppen ezért, bár az utóbbi variáció lényegesen drágább megoldás, ám a környezet védelmének érdekében mégis ez a javasolhatóbb technológia.

A dekoratív megjelenés megőrzésének érdekében, pusztán védelmező, megőrző céllal is felmerülhet az OSB lap festése. Ebben az esetben oldószeres, főleg poliuretán bázisú, UV védelemmel ellátott lakkok, vagy lazúrok jöhetnek szóba. A minőségi lakkos kezelésnek köszönhetően az OSB lap színe, erezettsége, dekoratív látványa tartósítható, hosszabb távon megőrizhető, ám még, az ilyen védelemmel ellátott lapokat sem ajánlatos erősen napos, kültéri helyekre kihelyezni, ahol ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, az erős UV sugárzásnak stb. Azért kiskapuk természetesen mindig vannak. Ha mindenképpen kültérre kerülne az OSB lap, akkor olyan lakk, vagy lakklazúr alkalmazása javasolható, amely színnel rendelkezik. Igaz így egy kis plusz „pírrel” gazdagodik az érintett felület, ám az UV védelem maximalizálható. Ráadásul tetszetős árnyalat választása esetén határozottan dekoratív végeredmény érhető el. Beltérben, azonban maradéktalanul elegendő az

OSB lap festéséhez színtelen lakkot használni, mivel sem az UV sugárzás, sem a napfény nem jelent problémát.
Természetesen, ahogy az OSB lap festése a fent kifejtett módszerekkel megoldható, úgy a ragasztása sem lehetetlen, igaz nem a legegyszerűbb feladat. A lapokat szigetelő réteggel látják el, például a könnyű szerkezetes házak megépítése során. Alapesetben ez annyit jelent, hogy zsákos kiszerelésű ragasztó alkalmazásával kerülnek rögzítésre a hungarocell lapok. Igen ám, de az OSB lapra magasabb diszperzió tartalmú, speciális anyagot kell használni. Az így rögzített polisztirol elemeket a biztonság kedvéért tovább szokták stabilizálni pláne, hogy a későbbiekben az esetleges mozgások, repedések ne okozzanak problémát.

Az OSB lapok nem véletlenül örvendenek hatalmas népszerűségnek. Egységes méreteik, kifogástalan tulajdonságaik, egyszerű felhasználhatóságuk gyakorlatilag könnyűvé varázsolják a velük végzendő munkafolyamatokat. A megjelenésük dekoratív, azaz nem csak a praktikumuk kiemelkedő, hanem az esztétikumuk is. Beszerezhetőségük egyszerű, és gyors, amit nem gátol az áruk sem, mivel kedvező bekerülési költséggel lehet hozzájuk jutni. Mindennek tetejében csak minimális mértékben tartalmaznak ragasztót, éppen ezért az első osztályú, környezetbarát védelmi besorolás jogos birtokosai.

Bár az OSB lap festése némileg bonyolultabb a hagyományos eljárásokhoz képest, alapvetően, a megfelelő jellemvonásokkal megáldott anyagok használatával gyorsan, precízen, szép végeredmény érhető el.

Famánia